Härjedalen

Härjedalen

Här tipsar vi om fjällfiske i Härjedalen.

Fjällfisket i Härjedalen är känt för sina stora sjöar och vattendrag som erbjuder utmärkt fiske för arter som öring, röding, harr och sik. Här är några saker som är typiska för fjällfisket i Härjedalen:

 • Stora sjöar: Härjedalen har många stora sjöar, som t.ex. Storsjön, Våndsjön och Öster-Vattnan, som är populära för sitt fiske.
 • Vackra omgivningar: Området är känt för sina spektakulära landskap och vackra omgivningar, som t.ex. de höga bergen och de kristallklara sjöarna.
 • Varierande fiske: Härjedalen erbjuder varierande fiske, från stilla sjöfiske till strömmande vattendrag och forsar.
 • Flugfiske: Flugfiske är populärt i Härjedalen, och det finns många möjligheter att fånga fisk med denna teknik.
 • Fiskekort: För att fiska i Härjedalens vattendrag och sjöar krävs oftast ett fiskekort, som kan köpas på plats eller på förhand.
 • Guidade turer: Det finns många guidade turer som erbjuds av lokala fiskeguider och företag, som kan hjälpa till att hitta de bästa fiskeplatserna och ge tips om fisketekniker.
 • Fiskvårdsområden: Det finns flera fiskvårdsområden i Härjedalen som arbetar för att bevara fiskbeståndet och förbättra fiskemöjligheterna i området.
 • Återutsättning: Återutsättning av fisk är vanligt i Härjedalen för att bevara och stärka fiskbeståndet.

Det finns många platser att fjällfiska i Härjedalen. Här är några exempel på populära fiskeområden:

 • Storsjön: Storsjön är en stor sjö i Härjedalen som är populär för sitt fiske efter öring och röding.
 • Våndsjön: Våndsjön är en annan stor sjö i Härjedalen som är känd för sitt fiske efter röding och öring.
 • Ljusnan: Ljusnan är en av Härjedalens största älvar och erbjuder utmärkt fiske efter harr och öring.
 • Tänndalssjön: Tänndalssjön är en populär sjö i Funäsfjällen där man kan fiska efter röding och öring.
 • Öster-Vattnan: Öster-Vattnan är en sjö belägen mellan Ljusnedal och Lofsdalen, där man kan fiska efter röding och öring.
 • Lofssjön: Lofssjön är en annan sjö belägen i Lofsdalen, som är känd för sitt fiske efter röding.
 • Skäckerfjällen: Skäckerfjällen är en fjällkedja i Härjedalen som är populär för sitt fiske efter harr och öring.

När är harrfisket som bäst i Härjedalen?

Harrfisket i Härjedalen är som bäst under våren och hösten, speciellt under maj och september månad. Under våren är vattentemperaturen fortfarande relativt kall och harrarna är aktiva och letar efter föda efter en lång vinterdvala. Under hösten är vattnet också kallt och harrarna samlas ofta i större stim inför lekperioden som inträffar i november.

Harrar kan även fiskas under sommaren men det är viktigt att undvika fiske under varma sommardagar då harrarna kan bli stressade av höga temperaturer i vattnet och ta skada.

Det är också viktigt att välja rätt tidpunkt på dygnet för att fånga harrar. På morgonen och kvällen brukar vara den bästa tiden för fiske efter harr då fisken oftast är mer aktiv under dessa tidpunkter.

När är öringsfisket som bäst i Härjedalen?

Öringsfisket i Härjedalen kan vara bra året runt, men det finns några specifika perioder då fisket kan vara extra bra.

Under våren, vanligtvis från mars till maj, brukar öringarna vara aktiva och söka föda efter en lång vinterdvala. Detta kan göra våren till en bra tidpunkt för öringsfiske i Härjedalen.

Under sommaren kan öringfisket också vara bra, särskilt på kvällen när vattnet svalnat något och fisken är mer aktiv. Det är viktigt att undvika att fiska under de hetaste timmarna på dagen då vattnet kan bli för varmt för fisken.

Under hösten, från september till november, brukar öringarna också vara aktiva eftersom de förbereder sig inför vintern och försöker få i sig så mycket mat som möjligt. Detta kan göra hösten till en annan bra tidpunkt för öringfiske i Härjedalen.

Det är också viktigt att välja rätt tidpunkt på dygnet för att fånga öring. Öringen brukar vara mer aktiv tidigt på morgonen och senare på kvällen, och det kan vara bra att undvika de hetaste timmarna på dagen.

Det kan vara en bra idé att kontakta en lokal fiskeguide eller turistbyrå för att få mer information om harrfisket och öringsfisket i Härjedalen och om de bästa tidpunkterna att fiska på.